Behandeling

De behandeling van HG of zwangershapsmisselijkheid.
Het is in principe niet te genezen maar er zijn wel mogelijkheden om je klachten proberen te verminderen. Maximale ondersteuning is noodzakelijk voor je om door deze periode heen te komen.

Het begint met een begripvolle verloskundige en de (huis)arts.

Bij milde klachten is 4 keer daags een gembercapsule 250mg te proberen. Dit naast rust en ieder uur een klein beetje drinken (of ijsjes likken) en een kleine hoeveelheid te eten (fruit). Lauw drinken en eten valt meestal niet goed, probeer koude dranken en koud eten. Kijk of junkfood beter gaat (dit valt vaak goed bij vrouwen met HG). Op de praktijk van Ella is een aromaroller van Embody tegen misselijkheid verkrijgbaar.

Medicatie

Naarmate de ernst van de klachten kan gestart worden met medicatie via de huisarts.
Metoclopramide (Emesafene) 12,5 mg ‘s avonds tot maximaal 2 keer per dag
Meclozine (Primperan) maximaal 3 keer daags 10 mg supp
Wanneer de genoemde medicatie geen verbetering bieden dan kan gestart worden met medicatie via de gynaecoloog. De beroepsvereniging van gynaecologen hebben nog geen richtlijn voor behandeling van HG. De ziekenhuizen Haga en HMC kunnen wel een behandelingsplan maken afgestemd op jouw situatie.
Op de website van de Stichting ZEHG vind je een uitgebreid overzicht voor behandelingsopties.

Infuus (rehydratie)

Door het vele overgeven en extreme misselijkheid ontstaat een gebrek aan vocht en voeding en kan HG leiden tot uitdroging.
Regelmatig wordt een infuus met vocht (NaCl) gegeven en de maag kan even tot rust komen. Veel vrouwen voelen zich erna wat beter maar niet iedereen.


Sondevoeding

Als de rehydratie het overgeven niet doet stoppen en je gedurende lange tijd geen voeding tot je kunt nemen, is vaak sondevoeding nodig. Een sonde is een dun slangetje wat door de neus naar de maag wordt geleid. Door de sonde kan druppelsgewijs vloeibare voeding worden ingenomen. Een neussonde is bij HG de eerste keus om sondevoeding te geven aan patiënten, maar er zijn ook andere manieren om sondevoeding toe te dienen.

Diëtist

Gezien de grote impact van HG is het niet vreemd dat het soms enige tijd duurt voordat je weer herstelt bent. Een tekort aan vitaminen en mineralen moeten weer aangevuld worden. Maag en darmen kunnen niet meer gewend zijn om eten te verteren. De diëtiste kan helpen om de spijsvertering weer langzaam op gang te brengen. Daarbij is bloedonderzoek naar de vitaminen- en mineralenstatus van de jonge vrouw ook een goede aanvulling. Meestal als er veel gewichtsverlies is dan zijn ook vaak de spieren aangetast en slap geworden. Een eiwitrijke voeding is dan ook belangrijk.
De diëtisten van Bravocado hebben zwangeren met HG en de pas bevallen moeders die moeten herstellen van HG binnen hun aandachtsgebied. Ze zijn iedere week bij ons op de praktijk. Bel voor informatie of een afspraak: 070 360 62 86
Lees hier meer informatie van Bravocado over voeding en zwangerschapsmisselijkheid.

Psychologische ondersteuning

Hyperemesis Gravidarum is belastend, zwaar en verdient extra aandacht. Het is niet alleen voor je lichaam een uitdaging, maar ook voor je geest. In veel gevallen heeft HG grote invloed op je dagelijkse leven; hoe ga je hiermee om? 

  • Begint het je op te breken in je functioneren, in je contacten, in je relatie? Voel je je alleen?
  • Voel je je onvoldoende gesteund of begrepen? 
  • Heb je het gevoel dat je faalt?
  • Zie je het niet meer zitten?
  • Maak je je zorgen,
  • heb je extra stress?
  • Heb je behoefte aan een luisterend oor, extra ondersteuning?

Je staat er niet alleen voor. Laat je, naast medische zorg, ook ondersteunen met gesprekken!

Ouderschapscoach en psycholoog, Joriene de Vos helpt jou goed voor jezelf te zorgen tijdens deze zwangerschap en samen kijken jullie naar een manier hoe je met deze situatie om kunt gaan. Voor cliënten van Ella verloskundigen is deze hulp kosteloos.
Voor een afspraak (maandag, donderdag en vrijdag) bel je met Ella: 070 360 62 86. Afspraken kunnen ook telefonisch plaatsvinden.

Er is een besloten Facebook groep voor lotgenoten contact: Praatgroep van Stichting ZEHG , deze staat 24 uur per dag voor je klaar!

Partnersteun

Een zwangerschap met HG is niet alleen zwaar voor de vrouw maar ook voor haar partner en familie. Als partner zie je je vrouw steeds zwakker worden. Je ziet haar worstelen met eten, maar ook met de nare gevoelens die daarbij komen kijken. Het kan zijn dat je vrouw uit pure wanhoop aangeeft de zwangerschap met zwangerschapsmisselijkheid niet meer aan te kunnen en zelfs de zwangerschap wil beëindigen. Deze gevoelens komen voor.
Vraag hulp, praat met elkaar en anderen erover en probeer je vrouw te begrijpen. Je vrouw heeft je steun hard nodig en de relatie wordt op de proef gesteld. Wat je ervaart als partner van een vrouw met zwangerschapsmisselijkheid wordt wel eens vergeten. Je kunt terecht voor mentale ondersteuning bij de psycholoog en ouderschapscoach van Ella.
Lees de ervaringsverhalen van partners op de partner pagina van stichting ZEHG

Links ter ondersteuning

Stichting ZEHG, informatie en steun: www.zehg.nl

Her foundation, helaas alleen in het Engels: www.hyperemesis.org

Op de site van ouders.nl een artikel met uitleg: www.ouders.nl

Besloten Facebook groep: Praatgroep van Stichting ZEHG

Scroll naar boven