Wat is Hyperemesis Gravidarum?
Hyperemesis Gravidarum (HG) is Latijn voor extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap.
Veel vrouwen hebben de eerste maanden van hun zwangerschap last van zwangerschapsmisselijkheid en braken. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen zijn de klachten echter zo erg dat zij onvoldoende voeding en vocht kunnen binnenhouden. Dan spreken we van hyperemesis gravidarum.
Het is voor elke vrouw anders
Een zwangerschap begint vaak met misselijkheid, hierdoor merken vrouwen ook dat ze zwanger zijn. De klachten van misselijkheid en overgeven beginnen rond de 5e of 6e week van de zwangerschap. Het verloop van de misselijkheid verschilt per vrouw. De een heeft last van misselijkheid en is heel gevoelig voor geuren wat geleidelijk erger wordt maar weer weggaat vanaf de 13e week. Sommigen hebben alleen last van een naar gevoel of afkeer van bepaald voedsel. Bij andere vrouwen bouwt de misselijkheid zich heel snel op tot extreme misselijkheid met veel overgeven of braken. Brandend maagzuur, steeds een brok in de keel, weinig plassen, speekselvloed en gevoeligheid voor licht en beweging. Het zijn symptomen van HG.
Wanneer moet je ons bellen?
- je kunt (bijna) niet meer eten.
- je hebt 24 uur of meer niets meer kunnen drinken.
- je moet meer dan 3 keer per dag overgeven.
- je geeft gal of bloed over.
- je bent meer dan 5% van je lichaamsgewicht verloren.
- je plast veel minder en /of je urine is donker en ruikt sterk.
- je bent duizelig of valt flauw en/of je bent verward.
- je bent niet meer in staat normaal te functioneren.
Mogelijke oorzaak
Het is niet de schuld van de vrouw, vrouwen hebben geen controle over het al dan niet braken of misselijk zijn tijdens de zwangerschap.
De exacte oorzaken van HG worden steeds beter begrepen, genetische studies geven enkele antwoorden. We weten dat hormonale veranderingen en de algehele verandering in de chemie en het functioneren van het lichaam bijdragen aan misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan verschillende factoren die voor elke vrouw kunnen verschillen, waaronder hormonale gevoeligheid en erfelijkheid. Het is niet de schuld van de vrouw, vrouwen hebben geen controle over het al dan niet braken of misselijk zijn tijdens de zwangerschap.
Braken wordt vaak gestimuleerd door een plek in de hersenen die bekend staat als het braakcentrum. Het kan ook worden gestimuleerd door veranderingen in de maag en darmen die worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Emotioneel leed kan het braken verergeren en is het gevolg van de ellende en zwakte, maar is niet de oorzaak.